Aloe Vera Sastav - Učinci na Naše tijelo!

Aloe vera je korištena u nizu svrha jer su je Egipćani nazivali "biljkom besmrtnosti".


Od tada, njegova uporaba postala je više ciljana i ljekovita, i jedna je od vodećih terapija za opekline od sunca.


Aloe vera je kaktus biljka koja pripada obitelji Liliaceae. Raste u suhoj klimi kao što je ona u dijelovima Afrike i Indije, a koristi se medicinski već stoljećima.


Aloe lišće izlučuje bistri gel koji se, kada se odvaja od ostatka biljke, može topikalno nanositi na zacjeljivanje rana i smiriti kožu.


Provedene su različite studije kako bi se ispitale koristi biljke aloe vera i utvrdilo se da aloe vera zapravo ima nekoliko svojstava koja su učinkovita u liječenju raznih stanja kože, od ljuske ili suhe kože, kozmetičkih bolesti, kose i skalp problema na mnogo više.


Također se kaže da je koristan u liječenju rana i opeklina, manjih kožnih infekcija, cista, dijabetesa i povišenih lipida u krvi kod ljudi, te pokazuje određena obećanja u liječenju ozbiljnijih i trajnijih stanja kao što su ekcem, genitalni herpes, perut, psorijaza, rane čireve, čirevi kože i drugi, prema Mayo klinici.


Evo 8 prednosti korištenja aloe vere gela:


1. tretira opekline od sunca.


Aloe Vera pomaže kod opeklina od sunca kroz njegovu snažnu iscjeljujuću aktivnost na epitelnoj razini kože, sloj stanica koje pokrivaju tijelo. Djeluje kao zaštitni sloj na koži i pomaže u obnavljanju vlage. Zbog svojih nutritivnih svojstava i antioksidativnih svojstava koža brže zacjeljuje.


2. Djeluje kao ovlaživač.


Aloe kožu vlaži bez masnog osjećaja, pa je savršeno za svakoga tko ima masnu kožu. Ženama koje koriste make-up na bazi minerala, aloe vera djeluje kao hidratantna krema i odlična je za lice prije nanošenja kako bi se spriječilo sušenje kože. Za muškarce: Aloe vera gel se može koristiti kao tretman nakon brijanja jer njegova ljekovita svojstva mogu liječiti male posjekotine uzrokovane brijanjem.


3. tretira acne.


Aloe vera gel sadrži dva hormona: auksin i gibereline. Ta dva hormona osiguravaju zacjeljivanje rana i protuupalna svojstva koja smanjuju upalu kože. Giberellin u aloe veri djeluje kao hormon rasta koji stimulira rast novih stanica. Omogućuje brzo i prirodno zacjeljivanje kože s minimalnim ožiljcima.


Aloe je umirujuće i može smanjiti upale kože, mjehuriće i svrbež, a koži pomaže brže zacjeljivanje. Osim toga, u Ayurvedskoj medicini, Aloe se koristi za učinkovito liječenje kroničnih kožnih problema, kao što su psorijaza, akne i ekcemi.


4. Borba protiv starenja.


Kako starimo, svi počinju brinuti o izgledu sitnih linija i gubitku elastičnosti kože. Aloe lišće sadrži mnoštvo antioksidanata, uključujući beta karoten, vitamin C i E koji mogu poboljšati prirodnu čvrstoću kože i zadržati hidratiziranu kožu.


5. Smanjuje vidljivost strija.


Koža je poput jednog velikog elastičnog dijela koji će se proširiti i smanjiti ako je potrebno kako bi se prilagodio rastu. Ali ako se koža previše rasteže, prebrzo (zbog trudnoće, brzog dobivanja na težini ili gubitka), elastičnost kože može se oštetiti. To je ono što ostavlja one neugledne strije. Te se oznake pojavljuju zbog manjih suza u slojevima kože uzrokovanih iznenadnim i prekomjernim istezanjem. Aloe vera gel može pomoći u skrivanju ovih strija iscjeljivanjem ovih rana.


6. To je hranjivo bogatstvo za dobro zdravlje.


Ovaj čvrsti materijal sadrži više od 75 različitih hranjivih tvari uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, antrakinone ili fenolne spojeve, lignin, saponine, sterole, aminokiseline i salicilnu kiselinu.


7. Smiruje parodontne bolesti.


Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Ethnopharmacology, izuzetno je korisna u liječenju bolesti desni poput gingivitisa, parodontitisa. Smanjuje krvarenje, upalu i oticanje desni. To je snažan antiseptik u džepovima gdje je teško čišćenje normalno, a njegova antifungalna svojstva uvelike pomažu u problemu proteznog stomatitisa, aptusnih čireva, napuknutih i podijeljenih kutova usta.


8. Pomaže u probavi.


Unutarnje koristi aloe vere trebale bi biti jednako nevjerojatne. Za biljku se kaže da poboljšava probavu i ublažava čireve. Neki ga smatraju laksativom, dok drugi to pripisuju svojim probavnim svojstvima (koja normaliziraju sustav i potiču pravilnost). Sok je također propisan za artritis i reumatizam. Da biste testirali bilo koju od ovih tvrdnji, isecite izrezano lišće u vodu ili žvakate komade svježeg lista.

Biokemijski sastav Aloe Vere

1. Antrakinoni

 U listu  Aloe Vere proizvodnjom nastaje 12 antrakinona, ubrojićemo i  aloin, barbaloin, izobarbaloin, antranol, antracin, alojnu kiselinu, emodin, aloj – emodin, krizofan kiselinu, ester cimetove kiseline, eterično ulje te rezistanol.

Te molekule pospješuju regulaciju crijevnog sustava poboljšanjem peristaltičkih pokreta crijeva i laksativnim djelovanjem.

Aloe Vera Sastav - Učinci na Naše tijelo!U malim koncentracijama antrakinoni imaju antimikrobna i antivirusna svojstva.

No, u većim koncentracijama, imaju jaka purgativna svojstva te djeluju toksično.

Aloin je najvažniji sastojak u Aloi te ima vrlo snažan učinak na crijevne bakterije.
Razgrađuje ih i aktivira te poboljšava kontrakciju crijevnih mišića.

Pojavljuje se u obliku dva izomera, kao aloin A i aloin B. Makino i sur. (1973.) su prvi izolirali barbaloin iz svježih listova Aloe.

Barbaloin sprječava formiranje histamina koji se oslobađa kod alergijskih reakcija kod ljudi te ima vrlo dobar učinak kod bolesti astme te alergijskih bolesti.

2. Saponini

Saponini su glikozidi koji imaju antiseptična svojstva čine 2.91% (Hirata i Suga, 1983.) gela lista Aloe Vere.

3. Ugljikohidrati
Ugljikohidrati su sadržani u gelastom dijelu biljke lista Aloe Vere. 
Aloe Vera sadrži monosaharide i polisaharide.
Polisaharid najizraženijeg fitoterapijskog djelovanja je Acemanan, kompleks ugljikohidrata manoze.

Sadržaj polisaharida u aloji, zbog njihovih specifičnih svojstava, bitan je za kozmetičku i fitoterapijsku farmaceutsku industriju.

Zadržava vlagu u svježem lišću, a njegove makromolekule, čineći tanki poluprospusni sloj, omogućuju hidrataciju kože, tj. osiguravaju optimalan sadržaj vode u koži koja postaje mekana i elastična.

Acemanan se ne raspada u probavnom traktu nego se očuvan apsorbira u crijevnoj sluzi.

Jača imunološki sustav organizma, aktivirajući makrofage – stanice koje iz organizma uklanjanju toksine.

Pokazuje antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje te između ostalog sposobnost formiranja gela koji štiti želučanu i crijevnu sluz.

4. Vitamini i minerali

Biljni sok Aloe Vere sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji pomažu u reguliranju metabolizma šećera, proteina i masti, reguliraju fiziološke funkcije te održavaju osmotski tlak.

Također, vitamini iz Aloe Vere pomažu pri očuvanju kože i obogaćuju imunološki sustav.

Reguliraju stanični metabolizam

5. Enzimi

Sok Aloe Vere sadrži znatnu količinu aktivnih enzima.

Sudjeluju u održavanju svih vitalnih funkcija u stanici, povećavajući brzinu staničnog metabolizma.

U gelu Aloe Vere nalazi se 6 enzima.

6. Aminokiseline i organske kiseline

Aminokiseline vrlo pozitivno utječu na metabolizam kože, sprječavaju štetno ultraljubičasto zračenje i oksidaciju kože te pomaže pri obnovi stanica kože.

Sok Aloe Vere sadrži 18 aminokiselina od 22 aminokiseline koje su pronađene u ljudskom tijelu.

Listovi Aloe Vere sadrže različite aminokiseline s visokom koncentracijom arginina, asparagina, glutamata, aspartata i serina.

Gel Aloe Vera sadrži 7 od 8 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne ljudskom tijelu: izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i valin.

Korijenje i lišće Aloe Vere sadrži acetate i druge organske kiseline, koje su uključene u biokemijske procese u ljudskom tijelu, regulirajući pH želuca.


Ako Vam se svidio moj post, slobodno ga podijelite sa svojim prijateljima !
Za sve informacije kako naručiti Forever  proizvode iz palete kompanije FLP.
Budite ljubazni i pozovite kontakt broj ili  naručite preko e-mail adrese
Mob/Viber/WhatsApp/+387 63 315 423 Bosna i Hercegovina
Mob/Viber/WhatsApp+385 95 5077801 Hrvatska
e-mail adresa: info@karacic-team.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Forever Kids Dječja radost-vitamini iz prirode, riznica bogatstva vitamina i minerala !!!

Spustiti svoj Ego i postati Svemoćan !!!

Aloe First-za kožu i sluzokožu !