Kurkuma-ljekovitost kurkume u medicini i kozmetici !


Kurkuma: porijeklo i osobine

Kurkuma-ljekovitost, današnja tema na interesantan način dodiruje sve ono što ste oduvijek htjeli znati o čudesnoj biljci s Orijenta  zvanoj "Zlatni prah".
Kurkuma se proizvodi iz korijena biljke Curcuma Longa koja potiče iz tropskih šuma jugozapadne Azije.

Sve  do danas se uzgaja na jugu Kine, u Indiji i Indoneziji, osobito na Javi. Na Istoku se češće prodaju cijeli korijeni, dok se kod nas može kupiti većinom smljevena u prah, a zbog toga ne gubi svoju aromatičnost.


Kurkuma-ljekovitost !Ovaj korijen je srodnik đumbira, a najčešće se koristi kao začin ili kao neizostavani dio curryja.

To je poznata mješavina začina, u kojoj čini gotovo trećinu sastava i daje joj žutu boju.

Savršen je kako dodatak gorčici, slasticama, maslacu, margarinu, siru, ribi, peradi, mesu, marinadama, oštrim i svijetlim umacima, omletima i td.




Ako ju stavite u juhu, postat će intenzivno žute boje, iako to neće znatno utjecati na okus. Tvrdi se da su kurkumu u Europu donijeli arapski trgovci.

U srednjem vijeku su ju narodi nazivali ‘indijski šafran’, a kasnije je dobila ime ‘žuti začin’ zbog karakteristične intenzivne žute boje koja je ne topiva u vodi nego samo u mastima i alkoholu.

Kao i Aloe Vera Gel Također se upotrebljava u medicini i kozmetici,   zbog svoje sposobnosti upija i pojačava ljekovita svojstva biljaka i začina.



U Ayurvedskoj medicini dopisuju mu se brojna ljekovita svojstva. To su  na primjer, da neutralizira višak želučane kiseline, da poboljšava probavu, poboljšava pamćenje i učenje, potiče imunitet i usporava starenje organizma.
Osim oralnog uzimanja, može se koristiti i za masažu osjetljive kože, a posebno kad je pomiješan s medom za smirenje upala i zacjeljivanje rana.

Antikancerogene, protuupalne i antivirusne osobine

S obzirom da ima vrlo intenzivan učinak, istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno uzimati samo do jedne žličice.

Kurkuma-ljekovitost!
Efektivno djeluje na zgrušavanje krvi, odnosno usporava ovaj proces.

Istraživanja pokazuju i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije, čak i one manične.

Osim što su istraživanja provedena na životinjama, također je utjecaj kurkume proveden i na 60 osoba koje pate od različitih vrsta depresije.


U tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a ni jedan pacijent nije pokazao nuspojave.Veoma je poznato protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najjačih utjecaja ove začinske bilje.

Za taj je utjecaj zaslužan kurkumin, a uzimanje kurkume može spriječiti i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kroničnih bolova koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Kolesterol - reagirajte na vrijeme i spriječite najgore!

Zbog tog protuupalnog djelovanja, proveden je studij i na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa. Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila liječena kurkuminom.

Upravo su ti pacijenti pokazali i najveći postatak oporavka, a nisu se pojavile nikakve nuspojave uzimanja kurkumina.
Još nije provedeno dovoljno istraživanja,  a ona dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može spriječiti nastanak raka te usporiti njegov rast.

Također  čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice. To su objasnili  liječnici jako poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država.

Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma izrazito pomaže, a potrebno ga je konzumirati na dnevnoj bazi samo ili uz druge biljne začine.

U kombinaciji s lukom – prevencija raka debelog crijeva

Na web stranici Georga Mateljana o najzdravijoj hrani svijeta kurkumu hvali kao izrazito ljekovit začin. Naveo je kako se kurkuma preporučava kao prevencija kod raka debelog crijeva. To je iz razloga, da štiti od slobodnih radikala koji štete stanični DNA.

Citira istraživanje koje je objavljeno u reviji Clinical gastroenterology and hepatology (2006.) i navodi kako kurkuma zajedno sa kvercentinom iz crvenoga luka smanjiva veličinu i broj prekanceroznih lezija u probavnom traktu.

Zlatno mlijeko od kurkume za bolne zglobove

Kod izrazito bolnih upala zglobova Ayurvedska medicina preporučava redovno piti zlatnog mlijeka. Nekoliko je verzija tog recepta. Svugdje je osnova  kravlje mlijeko (po mogućnosti svježe, nepasterizirano, pašnih krava) i kurkuma, a kao masnoća dodaju se ghee ili bademovo ulje.

Prevencija dječje leukemije i Alzheimera, detoksikacija

Pojava dječje leukemije i Alzheimera u zemljama dalekog Istoka dosta je manja nego na Zapadu. Epidemiološke studije su to objasnile obiljem kurkume u svakodnevnoj prehrani tamošnjeg stanovništva.

Smatra se da kurkuma utječe na čišćenje amiloidnog plaka, pa da je zato u indijskoj populaciji rijetka Alzheimerova bolest.

Kako kurkuma utječe na jetru pokazuje jedno istraživanje provedeno na štakorima. Onima kojima je dodavana kurkuma, imali su znatno povećan nivo enzima za detoksikaciju jetre.

Smanjenje upala kostiju i zglobova

Kurkuma se u Ayurvedskoj medicini koristi kod više bolesti, bolova, upala, krvarenja, loše probave, karcinoma i dr.

Izrazito se smatra preporučljivom kod oboljenja kostiju i zglobnog sustava – od uganuća, ozlijeda do kroničnih degenerativnih bolesti. Navodno jogiji pomoću kurkume održavaju gipkost tijela, zglobova i ligamenata.

Kurkuma obavezan dodatak prehrani

Dakle, kurkuma je preporučljiva u prehrani i potrebno se pridržavati preporučene doze. Imajte na umu da  ta doza ima svrhu zaustavljanja, a ne terapijski učinak.

U slučaju nekog posebnog zdravstvenog stanja i oboljenja se svakako treba posavjetovati sa liječnikom. To je iz razloga što visoke doze kurkumina kroz duži vrijeme mogu imati i negativne efekte.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Spustiti svoj Ego i postati Svemoćan !!!

Forever Kids Dječja radost-vitamini iz prirode, riznica bogatstva vitamina i minerala !!!

Aloe First-za kožu i sluzokožu !